regler för skattefria gåvor till dina anställda

Ska du eller ditt företag köpa gåvor till de anställda, men är osäker på vilkar regler det är som gäller? För att göra det så enkelt som möjligt har vi samlat de vanligaste gåvoreglerna från Skatteverkets hemsida här. Har du frågor eller är osäker över någonting är du mer än välkommen att kontakta oss.

Julgåva är skattefri om värdet inte överstiger 450kr inklusive moms.

Jubileumsgåva är en gåva till en anställd när företaget firar 25-, 50-, 75- eller 100-årsjubileum. Värdet får inte överstiga 1 350 kronor inklusive moms.

Minnesgåva är en gåva av minneskaraktär som lämnas till varaktigt anställda i samband med att den anställda uppnår viss ålder (till exempel den anställdes 50-årsdag), längre tids anställning (20 år eller mer) eller när en anställning upphör. Minnesgåvor är skattefria om värdet inte överstiger 15 000 kronor inklusive moms och inte ges vid mer än ett tillfälle utöver när anställningen upphör. Med varaktigt anställda i samband med minnesgåvor anses anställda med en sammanlagd anställningstid om minst sex år.

Övriga gåvor, det vill säga annan gåva från arbetsgivaren än julgåva av mindre värde, sedvanlig jubileumsgåva och skattefri minnesgåva, jämställs med ersättning för utfört arbete. En sådan gåva är skattepliktig för den anställda.

Observera att ovanstående regler alltså inte gäller mindre gåvor, exempelvis giveaways eller reklam- eller profilprodukter såsom pennor, kepsar, paraplyer etcetera.

Källa: Skatteverket