Företagskultur

Hur man skapar bra stämning på kontoret

god företagskultur skapar engagerade medarbetare

En stark företagskultur och bra intern kommunikation är första steget till ett starkt varumärke. Hur du kommunicerar ditt företags värderingar internt har stor betydelse för hur de anställda framställer sin arbetsplats. Ställ dig själv frågan: Hur kommunicerar jag mot mina anställda och vad kan jag förbättra? Generation Y utgör i 2020 en stor del av arbetsstyrkan och en undersökning från PGI säger att 70% av Milleniumgenerationen vill att kollegorna ska vara som en andra familj, det talar om för oss att arbetsmiljö är något av det viktigaste vi kan jobba med i ett företag.

En bra arbetsmiljö måste ligga i grunden för att de anställda ska uppleva arbetsglädje – en känsla av glädje kopplat till jobbet, en känsla av att arbetsdagen ger mening och en känsla av att man verkligen vill göra ett bra jobb. Arbetsglädje märks inte bara i engagerade och positiva medarbetare, det har också ett direkt sammanhang med ökad produktivitet och mindre sjukfrånvaro. Anställda som känner att jobbet ger energi, och inte stjäl energi, vill vara på jobbet – och stanna på jobbet.

Företag är upptagna av lönsamhet, och det är inte ovanligt att ha fokus på mål och resultat, och kanske glömma de som faktiskt ska nå målen och resultaten. Detta är kanske speciellt vanligt i hektiska perioder, som månaderna före jul. Då är det viktigt att komma ihåg att arbetsglädje är en känsla– och att motivation bygger på känslor.
Hur kan man då visa de anställda att de uppskattas? Många av våra kunder ger fina julgåvor till sina anställda, en process vi mer än gärna är en del av (se våra gåvoalternativ här), men hur är det med att överraska de anställda i vardagen? Gör en julkalender på kontoret, arrangera vinbingo, eller vad sägs som att belöna extra bra insatser, inte bara på säljavdelningen, utan för alla anställda?

Här på IDÉ House of Brands har vi skapat ett eget entusiasm-team bestående av några dedikerade personer som vill skapa arbetsglädje hos sina kollegor. De överraskar med allt från quiz med priser under lunchen, eftermiddags stretching till lotteri och roliga produkttestning. En motivationsfaktor för många av oss som jobbar här.

Uniform

En pust i bakken:

Vi har alla upplevt att vara fast i ett projekt, ha sviktande motivation eller rätt och slätt behöva en paus från det vi jobbar med. I ett samhälle där vi alltid är på, har telefonen i handen och aldrig är längre än ett e-mejl borta är det viktigt att kunna koppla ur och ladda batterierna. På ett kontor eller en arbetsplats kan detta vara svårt att få till, och man kan fastna på ett spår som det är svårt att komma ifrån.

De flesta vill vara så effektiva som möjligt när de är på jobbet, men som allt annat har också hjärnan behov av pauser. Intensiv och oavbrutet arbete leder till att man blir ofokuserad och sliten, och detta kan gå ut över kvaliteten på arbetet. Korta pauser i arbetsvardagen ger ny energi, ökad kreativitet och ökad effektivitet.

Så varför inte vidta några åtgärder för att ge de anställda en andningspaus i arbetsvardagen, där de har möjlighet att koppla ifrån några minuter och samtidigt komma tillbaka till arbetet med mer motivation? En paus i vardagen är också viktigt för att undvika att ta en smäll och ta vara på sig själv både fysiskt och psykiskt. En glad person med överskott och motivation uppnår också bättre resultat, och vill göra ett bättre jobb.
 

Enkla tips till en effektiv pause:

- Lägg undan telefon och dator
- Res dig upp
- Om möjligt, prova att flytta dig
- Drick vatten
- Fokusera på något annat än jobbet en liten stund

IDÉ hjälper dig gärna med åtgärder för en paus i vardagen. Vad sägs om att till exempel inreda ett «game room» där de anställda kan ta en tio-minuters paus under arbetsdagen och samtidigt ladda batterierna? Vi kan leverera allt från profilerade fotbollsspel, dart, shuffelboard och lyckohjul. Rummet kan också användas för avkoppling efter jobbet, eller en samlingsplats under lunchen. Alla har nytta av en paus i arbetsvardagen.
Refleks

 

 

 

 

Ta kontakt om du önskar ta ett samtal om hur IDÉ kan hjälpa dig vidare

Tack för att du kontaktade oss