Medicinska munnskydd resp. Tekstila munnskydd

Vi har länge haft en europeisk standard för medicinska munskydd. Efter ökningen av COVID-19 sommaren 2020 har användningen av textila munskydd skjutit i höjden i världen, men är det säkert att använda dessa munskydd i textil och finns det några krav i produktionen?

Munskydd tillverkade av textilier, även kallade icke-medicinska munskydd, kallas "munskydd för användning i det offentliga rummet". Denna typ av munskydd har inte tidigare nämnts i förordningarna,men nu har Europeiska kommissionen påpekat att behovet av att utveckla krav och riktlinjer för användning av denna typ av produkt också finns där.

 

Nya riktlinjer
Den 22 juni 2020 lanserade Europeiska standardiseringskommittén CEN vad de kallar CWA 17553: 2020 "Munskydd för användning i offentliga utrymmen - Vägledning om minimikrav, testmetoder och användning". Här har CEN tittat på minimikrav för design, produktion och prestandabedömning av munskydd avsedda för konsumenter, både för engångsbruk och återanvändning. Själva munskyddet, som är konstruerad för användning i offentliga utrymmen, ska inte testas, men tyget som munskyddet är tillverkad av bör testas för att bestämma filtreringsförmåga och andningsförmåga.

Munnbind

 

Konstruktion
Munstycken för användning i allmänna utrymmen måste ha en fästanordning för antingen huvudet eller öronen. Det bör utformas så att det täcker näsan, kinderna och hakan.
Material
Munskydd tillverkas av ett eller flera tyglager (vävt, stickat, non-woven, etc.) Tyget ska inte orsaka irritation eller vara allergiframkallande. Det bör testas för att bestämma filtreringseffektivitet och andningsbeständighet.
Tvätt
Munskydd som kan användas flera gånger måste tåla minst 5 tvättar, med en minsta tvättemperatur på 60 ° C.
Varningar
Dessutom har ett antal varningar utarbetats om hur produkten måste märkas för att ansiktsmasken ska används korrekt..